Deze site wordt best bekeken in je browser in Windows 10 of later.   Bij het gebruik van een smartphone kunnen niet alle funkties optimaal worden weergegeven.

Het Mini Museum Mussenzele is opgebouwd volgens 5 thema’s

  • Werken en leven op straat
  • Ontspanning
  • De School
  • Het Gezin
  • Religie

Voor elk van de vijf thema’s werden in de tentoonstellingsruimte taferelen gebouwd.  We vertoeven daarbij in de jaren 1940 tot +/- 1960.

Werken en leven op straat.

We vinden het gereedschap terug per thema van enkele 10 -tallen ambachten.  Klompenmaker, radmaker, tonnenmaker of kuiper, smid, meubelmaker, loodgieter, kapper, wever, schoenmaker, beenhouwer, landbouwer, veldwachter, metser, voeger, mandenvlechter, uurwerkmaker tot meneer Doktoor.

Bij de rondleiding wordt meermaals gewezen op het vernuft van onze voorouders.

Ontspanning.

Speelgoed voor jong en oud.  In het midden van de vorige eeuw was er nog geen plastiek.  Speelgoed werd vervaardigd uit papier, karton, metaal en glas.  Denken we aan speelkaarten, knikkers, springkoord, top, rol- en ijsschaatsen, paardjesspel, krul- en gerrebollen, vinkenzetting, duivensport, fotograferen, strips en Vlaamse Filmkes en veel meer.

De School.

Klaslokaaltje met houten schoolbanken en inktpotjes, lei en griffel, linnen wandkaarten enz… de schooljuf aan haar pupiter met het regeltje in de hand.

Het Gezin.

De gezelligheid rond de Leuvense stoof, het uurwerk op de schouw en foto’s van vroeger, de twijfelaar met pispot er bij, de was set met kruik en kom, het kammenbakje en juwelenbakje in glanzend aardewerk. De keukentafel gevuld met oude spulletjes en de vitrinekast met sunlightzeep, amidon en chicorei…

Religie.

Wij moesten nog naar de mis, de vesper en het lof. Meelopen in de processie met flambeeuw, Mariabeelden allerhande - zelfs één die licht afgeeft…